B I O G R A F I E 

TRUUS DE HAAS - KERAMISCHE VORMGEVING

 

                               

H O M E

   

S C U L P T U R E N

   

K O M M E N   E N   V A Z E N

   

G L A Z U R E N

   

E X P O S I T I E  - 22 EN 23 APRIL 2017
S U C C E S V O L  V E R L O P E N
   
 

C O N T A C T

 

 

Mijn atelier ligt in de Gelderse Vallei in het buitengebied van de dorpen Stoutenburg en Achterveld. In deze bijzonder inspirerende omgeving ben ik bezig met keramische vormgeving. Twintig jaar aan het werk met beeldend vormen in klei. Ik ben autodidact, heb lessen gevolgd bij bekende keramisten en ik vind inspiratie in de natuur en in de kunst.  

 

 

 

Kunstenaars als Constatin Brancusi, Hans Arp, Barbara Hepworth en Renée van Leusden fascineren mij. Het werken met klei is voor mij een verleidelijke manier om vormen te onderzoeken en hieruit objecten en sculpturen te maken. In mijn oeuvre versmelten inhoud, vorm en functie vanuit een eigen gedachtewereld. Mijn sculpturen hebben een grote visuele kracht en inhoudelijke gelaagdheid.

Het doel van mijn werk is handgemaakte keramiek als kunstvorm. Mijn objecten en sculpturen worden op ambachtelijke wijze opgebouwd uit plakken en/of stukjes klei, daarna gedroogd en vervolgens tot biscuit gebakken. Hierna wordt een glazuurlaag aangebracht door dompelen, spuiten of beschilderen en het werk wordt opnieuw gebakken. Deze glazuurlaag is bedoeld om het poreuze werk te beschermen, maar dient vooral als decoratie. Niet alleen  veranderen van een vormeloze klomp klei in een vorm, maar ook experimenteren met glazuren en met verschillende stooktechnieken zijn voor mij belangrijke aspecten van het creatieve wordingsproces.

 

 


WEBDESIGN  BY: THEO M. DE HAAS
UPDATE:  JANUARI 2021