G L A Z U R E N

 

TRUUS DE HAAS - KERAMISCHE VORMGEVING

 

                               

H O M E

   

 B I O G R A F I E

   

S C U L P T U R E N

   
K O M M E N   E N   V A Z E N
   

E X P O S I T I E  - 22 EN 23 APRIL 2017

S U C C E S V O L  V E R L O P E N

   
 

C O N T A C T

 

 

HET GLAZUREN VAN KERAMIEK

 


Glazuren
dient als bescherming van het object en tevens als decoratie,  het is een onderdeel van het scheppingsproces. Op het biscuit gebakken oppervlak wordt glazuur aangebracht (een dun laagje glas), waarna het glazuurstoken ofwel de glazuurbrand plaatsvindt. Glazuur bestaat uit verschillende elementen, waarin mineralen worden aangetroffen zoals koper, mangaan, ijzer kobalt, chroom en vanadium. Er zijn glazuren in vele kleuren en voor talloze structuren en stooktemperaturen verkrijgbaar.
 

     
 Stoken is het procédé waarbij het ruwe of geglazuurde materiaal blootstaat aan een bepaalde temperatuur in een oven. Er zijn verschillende stooktechnieken die elk een eigen effect hebben. Zoals al eerder vermeld is het biscuit stoken het eerste stadium, waarbij de klei verandert in keramiek en gaat meestal vooraf aan het glazuuurstoken. Afhankelijk van de soort klei en het in een later stadium te gebuiken glazuur bereikt de oven een temperatuur van 800 tot 1000 graden C. Het is van belang dat dit stadium perfect verloopt, omdat de droge klei nog veel water bevat dat langzaam moet verdampen aangezien het voorwerp anders kan barsten. Dankzij de huidige generatie computergestuurde ovens is dit proces uitstekend te regelen.

 

 

 

Reducerend stoken gebeurt in een olie-, gas- of houtgestookte oven, waarbij de zuurstoftoevoer kan worden beperkt om een volledige verbranding te voorkomen.  Oxyderend stoken, is een techniek waarbij de ovenomgeving beslissend is voor het uiterlijk van de voorwerpen, een elektrische oven is hiervoor het meest geschikt omdat er voldoende zuurstof aanwezig is voor verbranding  en voor verbinding met de klei en het glazuur.

 

COMPUTER GESTUURDE OVEN
 

 

   

 
 

Het glazuurpoeder dient vloeibaar gemaakt te worden door het met water aan te lengen en wordt aangebracht door middel van dompelen, spuiten, gieten of beschilderen met de kwast. Met de techniek rauwglazuren kan men biscuit en glazuurbakken combineren.  Glazuren is een vrij gecompliceerd proces, het resultaat is afhankelijk van vele factoren, zoals de kleisoort, kleikleur, dikte van de kleiwand, de gekozen stooktechniek en de temperatuur.

 

 

 

Rookstoken is het stoken met houtkrullen en houtzaagsel. Zaagsel of krullen worden met olie in brand gestoken, na verloop van tijd dekt men dit vuur af, zodat de rook in het oppervlak kan doordringen. Met behulp van deze techniek verkrijgt men voorwerpen met donker of zwartgeblakerde plekken, terwijl het overige gedeelte gekleurd is.

 

 

 

 

GLAZUREN VAN EEN SCULPTUUR
 

     

 
 

Raku-glazuurstoken is eind 1500 begin 1600 ontstaan in Japan. Vanwege de enorme temperatuur-wisseling moet een speciale klei met een grove chamotte gebruikt worden. De vazen, schalen en andere voorwerpen worden voorzien van raku-glazuur. De meeste raku-ovens zijn gasgestookt en voorzien van een opening in de bovenzijde, aan de onderzijde is een opening t.b.v. een gasbrander.

Bij een oventemperatuur van tussen
800-1000 graden C. duurt dit proces 20 tot 30 minuten. Wanneer het glazuur gesmolten is en er "nat" uitziet  worden de voorwerpen uit de oven gehaald en enige tijd blootgesteld aan de open lucht. Door de enorme temperatuurschok gaat de glazuur craqueleren, vervolgens wordt de keramiek in  organische materialen gekoeld.

 

 

OVEN INHOUD
 

     

 
WEBDESIGNBY: THEO M. DE HAAS
UPDATE
: JANUARI 2021